Pressiteade 27.  sept 2018

MTÜ Rooküla Külaselts

Eesti saab juubeliks esimese vigurvuti väljaku

Programmi EV 100 Igas Külas raames avatakse reedel  28. septembril kell 18.00 Anija vallas Rookülas ainulaadne kiiksuga jalgpalliväljak. Toimub ka sõpruskohtumine Anija ja Kose valdade ühendmeeskondadade vahel.

Vigurjalgpalli väljak on uus väljakutse tänapäeva noorsoole, keda paraku aina vähem kõnetab vabas õhus aja veetmine. Vigurvuti väljakul liikumine sarnaneb ka arvutimängude maatriksitele, mille rütmis on üles kasvanud terve põlvkond noori.

Vigurjalgpall ehk vigurvutt on rootsi kunstniku Johan Strömi idee, mida ta Malmös edukalt juba 10 aastat tagasi rakendas. Vigurjalgpalli väljak asub oluliselt ebatasasel pinnal ja väravad on eri suurused ning tavapäratu kujuga. Mängijad peavad lisaks palli suunamisele vastase värava poole suutma liikuda üle või ümber kuni 1,5 m  küngaste ja kasutama oluliselt rohkem tundemeeli kui tavalises jalkamängus. Kunstniku sõnul avardab vigurjalgpall nii pallimängude filosoofiat kui ka meeltetaju: „Paljud elavad arvamises, et elu on aus mänguväljak, kus mõlemad väljakupooled on täpselt ühesuurused ja värav on ikka neljakandiline. Selgub aga hoopis, et pall ei maandu kunagi täpselt seal, kus sa seda tahad, ja väljak on ebatasane ja muhklik.”

Väljaku ebatasasus kutsub üles loovamatele mänguvõtetele ja julgustab omavahel mängima poisse ja tüdrukuid, vanu ja noori, kogenud ja kogenematuid mängijaid, pakkudes kõigile võrdset lähtepunkti ja kõnetades enamikele sportlikele tegevustele omast füüsilist vormi. Aga ka tõsised jalkamängijad oskavad sellest lugu pidada, sest see pakub võimalust harjutada reageerimist etteennustamatule.

Rooküla Vigurvuti väljak on teadaolevalt esimene omataoline Eestis ja seega vääriline kingitus Eesti juubeliaastal nii  noortele kui täiskasvanutele. Rooküla külaselts kutsub ka teisi külasid üle Eesti kaasa lööma ja usub, et kui kord oled vigurvuti väljakut proovinud, tahad seda ka oma naabrusesse.

Väljaku ehitamine ei ole liiga keeruline. Vaja läks ca 350 tonni täitepinnast, 150 tonni sõelumata mulda  ja 30 kg muruseemet. Lisaks muidugi rasketehnikat,  lõpmatu hulk õhinapõhisust ning abivalmis inimesi.

Rooküla Vigurvuti väljaku ehitamisel aitasid kaasa nii külaelanikud kui kohalikud ettevõtjad. Meeskonnas olid olulisel kohal ka Rooküla enda noored Grisha Zorin ja Jüri Rauam, kes on piirkonnas tublid ja hinnatud jalgpallurid.

Rooküla asub Anija vallas Kose – Kehra ja Jäneda – Perila maanteede ristis ning külaplats on hästi ligipääsetav, suure parkimisala, lõkkeplatsi ja katusealusega. Muuhulgas toimuvad külaptasil regulaarsed filmiõhtud, mis on tõmmanud ligi huvilisi kogu Harjumaalt

Projekti toetasid KÜSK ja Anija vald.